Słownik kulinarny

m

Mąka pszenna typ 550 (luksusowa)

Mąka pszenna typ 550 (luksusowa)
fot. Fotolia
Mąka pszenna typ 550 (luksusowa) jest to mąka otrzymana z przemiału ziaren pszenicy – rośliny zbożowej, która zajmuje trzecie miejsce w światowej produkcji, zaraz po ryżu i kukurydzy. Pszenica nie jest rośliną zbyt wymagającą pod względem uprawy. Doskonale rośnie w strefie klimatu umiarkowanego i tam jest  najpowszechniej uprawiana. Pierwotnie pochodzi z południowo-zachodnie Azji. Znana już była 9000 lat p.n.e., a pozyskiwanie z jej ziaren mąki dokonuje się praktycznie od momentu, kiedy to człowiek nauczył się ją uprawiać. Techniki uzyskiwania mąki zmieniały się na przestrzeni wieków, a ich rozkwit przypada na wiek XIX. Od tamtego czasu dysponujemy bogactwem mąk i ich rodzajów.

Właściwości

Mąka luksusowa należy do mąk jasnych i uzyskuje się ją z wysokiego przemiału. W dużej mierze jest pozbawiona otrąb. Ma biały kolor i jest dość lekka, puszysta. Doskonale zagęszcza potrawy. Typ 550 mówi nam, że jej popiołowość jest niska, co oznacza, że nie zawiera zbyt dużo błonnika, witamin i soli mineralnych. Za to doskonale nadaje się do wypieków. W jej składzie dominuje przede wszystkim skrobia, tak więc jest źródłem węglowodanów.

Działanie

Mąka luksusowa nie nadaje się do diety osób bezglutenowych. Powinny jej też unikać osoby zagrożone cukrzycą. Za to produkty z niej przyrządzone są smaczne i pulchne. Jest najczęściej stosowana w naszych kuchniach przez swoje uniwersalne właściwości.

Zastosowanie

Mąka luksusowa przeznaczona jest przede wszystkim do wypieku jasnego pieczywa. Doskonale nadaje się na naleśniki, placki czy pizzę. Idealny duet cukierniczy i piekarniczy tworzy z drożdżami.