kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Makagigi z orzechami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Przepis na ten świąteczny smakołyk znalazłam lata temu w jakieś gazecie i zachowałam jako ciekawy i godny wypróbowania. Od siebie dodałam sól, która świetnie przełamuje słodki smak. Pierwotny przepis został opublikowany przez L. Ćwierczakiewiczową.

Makagigi z orzechami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makagigi z orzechami

 

  • szklanka mielonego maku
  • szklanka miodu
  • 3.4 szklanki cukru
  • duża szczypta soli
  • pół szklanki mieszanych orzechów

Sposób przygotowania:

Makagigi z orzechami
Jeśli dysponujemy niemielonym makiem powinniśmy zacząć od jego sparzenia i zmielenia. Orzechy drobno siekamy. W garnku o grubym dnie gotujemy cukier z miodem aż lekko zbrązowieje. Dodajemy mak, orzechy oraz solidna szczyptę soli. Gotujemy jeszcze chwilę cały czas mieszając, aż całość zacznie bulgotać a masa zgęstnieje. Masę rozlewamy na silikonową stolnicę lub papier do pieczenia. Gdy lekko przestygnie kroimy. Jeśli zastygnie całkowicie pozostanie nam tylko połamanie jej na porcje :)
Makagigi z orzechami
W garnku o grubym dnie gotujemy cukier z miodem aż lekko zbrązowieje.
Makagigi z orzechami
Dodajemy mak, orzechy oraz solidna szczyptę soli. Gotujemy jeszcze chwilę cały czas mieszając, aż całość zacznie bulgotać a masa zgęstnieje.
Makagigi z orzechami
Masę rozlewamy na silikonową stolnicę lub papier do pieczenia.
Makagigi z orzechami
Gdy lekko przestygnie kroimy. Jeśli zastygnie całkowicie pozostanie nam tylko połamanie jej na porcje :)

Tagi:

mak