jurata

jurata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 181]

Makaron alla bolognese

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Doskonałe danie, które można szybko przygotować.

Makaron alla bolognese

Składniki:

Makaron alla bolognese

 

  • 500 g makaronu (spaghetti, świderki, wstążki itp.)
  • 250 g mięsa mielonego
  • 1 średnia cebula
  • 3-4 pomidory
  • 1 l soku pomidorowego lub mały słoiczek przecieru pomidorowego
  • olej
  • 1 papryka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • szczypta bazylii
  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Makaron alla bolognese
Makaron ugotować "na ząb" w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Mięso podsmażyć na oleju w garnku, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, wcisnąć czosnek, pokrojoną paprykę wlać sok pomidorowy (jeśli używamy przecieru: wlać 400 g wody i przecier), wrzucić obrane z skórki i pokrojone pomidory.Gotować na małym ogniu 10 minut,ciągle mieszając, aby sos nam nie przypalił się. Jeśli sos nie jest zbyt gęsty można dodać mąkę rozrobioną z wodą i zagotować. Doprawić do smaku bazylią, solą i pieprzem. Ugotowany makaron można wrzucić do garnka z sosem i dobrze wymieszać albo wyłożyć na talerz i polać sosem.

Tagi:

mięso makaron