Marco Ghia

Marco Ghia

Starszy Kucharz
[Przepisów: 10]

Makaron alla Gricia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 21

Włoskie danie, które przygotujesz szybko i prosto! Odkryj przepis na pyszny makaron alla Gricia. Idealny na obiad lub kolację!

Makaron alla Gricia

Składniki:

Makaron alla Gricia

 

  • 400 g makaronu rigatoni

 

  • 50 ml oliwy

 

  • 300 g guanciale (wędzonego podgardla wieprzowego) albo boczku

 

  • ostra papryczka peperoncino

 

  • 140 g startego sera pecorino

Sposób przygotowania:

Makaron alla Gricia
Na średnim ogniu rozgrzewamy odrobinę oliwy, na której smażymy pokrojone na kawałki guanciale, dodając poszatkowaną na drobno papryczkę. Całość smażymy przez 3 minuty.

W międzyczasie gotujemy makaron w dużej ilości osolonej wody. Odcedzamy i doprawiamy go wcześniej przygotowanym sosem.

Posypujemy tak przygotowany makaron serem pecorino i od razu podajemy. Smacznego!

Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl