PaniMISIOWA

PaniMISIOWA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Makaron chiński z kurczakiem i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Mój ulubiony makaron chiński z kurczakiem i warzywami w sosie sojowym. Szybko i smacznie. Polecam na obiad.

Makaron chiński z kurczakiem i warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron chiński z kurczakiem i warzywami

 

  • 500g piersi z kurczaka
  • 2 duże marchewki
  • 1 puszka kukurydzy
  • 150g szpinaku w liściach (świeżego lub mrożonego)
  • 300g makaronu chińskiego (sojowego)
  • 100ml sosu sojowego
  • olej rzepakowy
  • 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej naturalnej

Sposób przygotowania:

Makaron chiński z kurczakiem i warzywami
Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy i smażymy w woku na oleju rzepakowym. Następnie dodajemy starte na dużych oczkach marchewki oraz odsączoną z zalewy kukurydzę. Podlewamy sosem sojowym i chwilę razem smażymy. Następnie dodajemy szpinak (świeży lub rozmrożony). Makaron sojowy zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut. Następnie odcedzamy i dodajemy do woka. Możemy w kilku miejscach naciąć go nożem, aby nitki nie były zbyt długie. Całość polewamy reszta sosu sojowego, mieszamy i chwilę razem dusimy. Aby sprawdzić, czy mamy odpowiednią ilość sosu, odsuwamy makaron z jednej strony i patrzymy, czy pojawia się na dnie. Jeśli nie – polewamy odrobiną wody.
Makaron chiński z kurczakiem i warzywami
Etap 1 Zaczynamy pod przygotowania kurczaka w woku.
Makaron chiński z kurczakiem i warzywami
Etap 2 Następnie dodajemy kolorowe warzywa...
Makaron chiński z kurczakiem i warzywami
Etap 3 A następnie szpinak w liściach...
Makaron chiński z kurczakiem i warzywami
Etap 4 Ostatni do woka trafia makaron chiński.