Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Makaron fussili z mięsem i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Makaron z mięsem i warzywami to dobry sposób na wykorzystanie mięsa pozostałego z rosołu.

Makaron fussili z mięsem i warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron fussili z mięsem i warzywami

 

  • 20 dag gotowanego mięsa z kurczaka
  • 15 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 30 dag białej kapusty
  • 20 dag makaronu dyniowego
  • 20 dag makaronu fussili
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
  • 1 kostka rosołowa
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • sos sojowy do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Makaron fussili z mięsem i warzywami
Dynię makaronową bez nasion, posmarować olejem, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temp 180 stopni około 25-30 minut. Po ostudzeniu widelcem wydrążyć makaron. Ugotowane mięso drobno pokroić. Kapustę posiekać i ugotować w wodzie z kostką rosołową, ostudzić, osączyć. Na rozgrzanym smalcu zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Wsypać posiekane pieczarki, smażyć 5-7 minut. Połączyć z kapustą i mięsem, dusić przez kilka minut. Dodać makaron dyniowy, musztardę, doprawić do smaku, wymieszać i podgrzać. Makaron ugotować w wodzie z dodatkiem soli, odcedzić, ułożyć na talerze. Na wierzch wyłożyć przygotowany gorący farsz i podawać.
Makaron fussili z mięsem i warzywami
Na rozgrzanym smalcu zeszklić drobno pokrojoną cebulę
Makaron fussili z mięsem i warzywami
Dodać posiekane pieczarki i dusić około 7 minut
Makaron fussili z mięsem i warzywami
Następnie dodać mięso i kapustę smażyć kilka minut
Makaron fussili z mięsem i warzywami
Połączyć z makaronem dyniowym doprawić do smaku