cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Makaron gryczany z kapustą włoską i pulpecikami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Proste, smaczne i bardzo pożywne danie obiadowe dla smakoszy makaronów - tym razem z makaronem gryczanym.

Makaron gryczany z kapustą włoską i pulpecikami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron gryczany z kapustą włoską i pulpecikami

 

  • 200 g makaronu gryczanego / krajanka
  • 200 g mięsa mielonego /mieszane/
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta majeranku
  • ¼ łyżeczki słodkiej papryki
  • kilka kropli sosu sojowego
  • mała cebula
  • ostrea papryczka/do smaku
  • 250 g kapusty włoskiej
  • 100 g sera fontina /zamiast fontiny można użyć mazdamera lub dobrego szwajcara, /
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz /do smaku
  • sól /do smaku
  • kilka ziarenek czerwonego pieprzu /do dekoracji

Sposób przygotowania:

Makaron gryczany z kapustą włoską i pulpecikami

-Kapustę poszatkować i ugotować / al dente/ w osolonej wodzie.

-Mięso mielone doprawić do świeżo zmielonym pieprzem i sosem sojowym.

-Dodać zmiażdżony czosnek , majeranek , paprykę , wyrobić na gładką masę i uformować malutkie kuleczki .

-Posiekać cebulę , zeszklić na oliwie, dodać pokrojoną papryczkę.

-Kuleczki mięsa przełożyć na patelnię z cebulą i smażyć chwilę z każdej strony.

-W międzyczasie ugotować makaron .

- Kapustę odsączć z nadmiaru wody , przełożyć na patelnię z mięsem, a następnie wsypać ugotowany, odcedzony makaron i żółty ser pokrojony w drobna kostkę/ lub starty na grubej tarce/.

-Trzymając patelnię na małym ogniu całość delikatnie wymieszać /można dodać kilka łyżek wody z ugotowanego makaronu/,doprawić ewentualnie do smaku.

-Makaron przełożyć na talerze , udekorować kolorowym pieprzem.


Makaron gryczany można zastąpić innym makaronem razowym lub orkiszowym.


Zobacz jak zrobić Makaron razowy z domowym pesto >>>

Makaron gryczany z kapustą włoską i pulpecikami
Na oliwie zeszklić cebulę i usmażyć pulpeciki.
Makaron gryczany z kapustą włoską i pulpecikami
Dodać podgotowaną kapustę i chwilę poddusić.
Makaron gryczany z kapustą włoską i pulpecikami
Ugotowany i odcedzony makaron przełożyć na patelnię dodać ser i delikatnie wymieszać.
Makaron gryczany z kapustą włoską i pulpecikami
Gotowe danie przełożyć na talerze i posypać deloracyjnie czerwonym pieprzem.