Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 308]

Makaron kokardki w trzech serach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Proste, smaczne i sycące danie, czyli makaron w sosie serowym z dodatkiem ostrych kabanosów, posypany orzechami pinii.

Makaron kokardki w trzech serach

Składniki:

Makaron kokardki w trzech serach

 

  • 200 g makaronu kokardki
  • 100 g mozzarelli w kulce
  • 100 g serka topionego śmietankowego
  • 100 g sera pleśniowego typu lazur niebieski
  • 30 g orzechów pinii
  • 70 g kabanosów wieprzowo - wołowych z chili
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki oliwy do smażenia
  • sól himalajska
  • pieprz
  • czosnek niedźwiedzi
  • 1 łyżka śmietany
  • ok. 4 łyżki wody z gotowania makaronu
  • świeży koper

Sposób przygotowania:

Makaron kokardki w trzech serach
Na lekko osolony wrzątek wrzucić makaron, ugotować i odcedzić. Cebulę pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Kolejno dodać pokrojone sery, czyli mozzarellę, topiony i pleśniowy.

Wlać śmietanę, dodać czosnek niedźwiedzi, doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość mieszać aż sery w pełni roztopią się, dolać wody z gotowania makaronu, aby sos był bardziej płynny. Wrzucić ugotowane kokardki oraz pokrojone kabanosy.

Wymieszać wszystkie składniki. Gotowe danie posypać uprażonymi orzechami pinii i pokrojonym świeżym koprem.