Strona główna Makaron nitki z białym serem i śmietaną

Makaron nitki z białym serem i śmietaną

Makarony « poprzedni | następny »
smakosz 1988

Srebrny Ekspert
Przepisy: 704
zdjęcia: 1 z 2
Makaron nitki z białym serem i śmietaną
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

proste danie często u mojej rodziny gotowane na szybko


danie wegetariańskie
trudność: łatwe
czas:

Makaron nitki z białym serem i śmietaną - SKŁADNIKI:

  • Makaron nitki 500 gram
  • Biały ser ok.6 łyżek na miseczkę
  • śmietana 3 szklanki
  • cukier 2 łyżki

Makaron nitki z białym serem i śmietaną - PRZYGOTOWANIE:

Do garnka wlewamy wodę 1 litr na 100 gram makaronu.Solimy.Gdy zacznie wrzeć, wrzucamy stopniowo makaron i gotujemy ok 5-10 minut na wolnym ogniu.Odcedzamy i przelewamy chłodną wodą.Smażymy śmietanę: na patelnię wylewamy 3 szklanki śmietany i pozostawiamy do wrzenia raz po raz mieszając.Gdy zmieni barwę na złota i zacznie się brylić mieszamy cały czas i zdejmujemy z gazu.Makaron podajemy z białym serem, smażoną śmietaną i cukrem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Makaron nitki z białym serem i śmietaną (strona 1 z 1)  
Babciagramolka

Babciagramolka

2012-04-18 18:00
Zaciekawiłaś mnie tą smażoną śmietaną .Makaron z serem i śmietaną uwielbiam ale tak nigdy nie robiłam . Czy to ma być kwaśna gęsta śmietana czy słodka bo nie o tym nie piszesz ? Koniecznie muszę zrobić - tylko czy można jeść go też na słono ( to znaczy bez cukru a posolony i dodatkowo ze skwarkami z boczku ? bo ja na słodko nie jem )
Skomentuj
Oceń:
0
smakosz 1988

smakosz 1988

2012-04-18 18:03
Babciagramolka napisał(a):

Zaciekawiłaś mnie tą smażoną śmietaną .Makaron z serem i śmietaną uwielbiam ale tak nigdy nie robiłam . Czy to ma być kwaśna gęsta śmietana czy słodka bo nie o tym nie piszesz ? Koniecznie muszę zrobić - tylko czy można jeść go też na słono ( to znaczy bez cukru a posolony i dodatkowo ze skwarkami z boczku ? bo ja na słodko nie jem )

tzn tak- śmietana musi być kwaśna i gęsta.Jeśli chodzi o makaron ze śmietaną to może być na słono.A jeśli z serem to nie wiem he he
Skomentuj
Oceń:
0
Polpal

Polpal

2012-04-18 20:40
Makaron do dań tego typu się nie płucze - właśnie wczoraj oglądałem w TV amerykańskiej program "Chopped" - jest to kompetycyjny show w którym bierze udział 4 kucharzy/kucharek, muszą użyć pewnych składników i mają bardzo mało czasu, po podaniu przystawki jeden z nich jest chopped - odcięty, po zrobieniu dania głównego - drugi a po deserze trzeci.

Włoskiego pochodzenia kucharz robił linguini z obowiązkowymi plus dodatkowymi składnikami i ponieważ makaron mu się zbyt długo gotował i żeby nie podać ciapki to zaczął ten makaron płukać zimną wodą, kucharz powiedział, że jego babcia nauczyła go gotować a juror powiedział, że chyba nie płukać makaron a kucharz powiedział tak jest, nie płukać.
Skomentuj
Oceń:
0
edytaha

edytaha

2012-04-18 18:09
Ja swoją smażoną śmietanę podaję z makaronem i białym twarogiem bez cukru. Taka śmietana nabiera kwaskowo-słonego smaku i jest rewelacyjna :)
Skomentuj
Oceń:
1
Babciagramolka

Babciagramolka

2012-04-18 19:21
edytaha napisał(a):

Ja swoją smażoną śmietanę podaję z makaronem i białym twarogiem bez cukru. Taka śmietana nabiera kwaskowo-słonego smaku i jest rewelacyjna :)


Ratunku - nadal nie piszecie czy to kwaśna czy słodka śmietana ? Nigdy sie z czymś takim nie spotkałam i nie wyobrażam sobie jak to się robi i jak smakuje .
Skomentuj
Oceń:
0
zbysiowa

zbysiowa

2012-04-18 19:28
Babciagramolka napisał(a):

edytaha napisał(a):

Ja swoją smażoną śmietanę podaję z makaronem i białym twarogiem bez cukru. Taka śmietana nabiera kwaskowo-słonego smaku i jest rewelacyjna :)


Ratunku - nadal nie piszecie czy to kwaśna czy słodka śmietana ? Nigdy sie z czymś takim nie spotkałam i nie wyobrażam sobie jak to się robi i jak smakuje .

Buniu, smakosz odpisała "tzn tak- śmietana musi być kwaśna i gęsta.":)
Skomentuj
Oceń:
0
edytaha

edytaha

2012-04-18 22:30
Babciagramolka napisał(a):

edytaha napisał(a):

Ja swoją smażoną śmietanę podaję z makaronem i białym twarogiem bez cukru. Taka śmietana nabiera kwaskowo-słonego smaku i jest rewelacyjna :)


Ratunku - nadal nie piszecie czy to kwaśna czy słodka śmietana ? Nigdy sie z czymś takim nie spotkałam i nie wyobrażam sobie jak to się robi i jak smakuje .

Buniu, ja daję 18% śmietanę Piątnicy. Jakiś czas temu wstawiałam przepis, podaję link, może zajrzysz: http://www.gotujmy.pl/makaron-ze-smazona-smietana,przepisy,126002.html
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Makarony
Makaron z sosem pomidorowym i oliwkami Spaghetti z pomidorami Cannelloni z mięsem
Dobry domowy makaron Makaron z sosem śmietanowo- pieczarkowym Spaghetti wegetariańskie
Tuńczyk w sosie  śmietanowym Spaghetti z pomidorowo-kukurydzianym sosem Spaghetti z kurczakiem
Spaghetti z owocami morza Makaronowe babeczki z boczkiem i ciecierzycą Zapiekany makaron spaghetti

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs -  Soki marzeń z sokowirówką Philips Konkurs - Soki marzeń z sokowirówką Philips

    Owocowe i warzywne, słodkie i kwaśne, kolorowe i energetyzujące takie właśnie są soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców. Zapewniają zdrowie, piękny wygląd i wysoką odporność. Jakie są Wasze wymarzone kompozycje sokowe? Podzielcie się z nami swoimi pomysłami!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Sonda

Jaką zupę lubisz najbardziej?

 
 Jaką zupę lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane