Strona główna Makaron nitki z białym serem i śmietaną

Makaron nitki z białym serem i śmietaną

Makarony « poprzedni | następny »
smakosz 1988

Srebrny Ekspert
Przepisy: 704
zdjęcia: 1 z 2
Makaron nitki z białym serem i śmietaną
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

proste danie często u mojej rodziny gotowane na szybko


danie wegetariańskie
trudność: łatwe
czas:

Makaron nitki z białym serem i śmietaną - SKŁADNIKI:

  • Makaron nitki 500 gram
  • Biały ser ok.6 łyżek na miseczkę
  • śmietana 3 szklanki
  • cukier 2 łyżki

Makaron nitki z białym serem i śmietaną - PRZYGOTOWANIE:

Do garnka wlewamy wodę 1 litr na 100 gram makaronu.Solimy.Gdy zacznie wrzeć, wrzucamy stopniowo makaron i gotujemy ok 5-10 minut na wolnym ogniu.Odcedzamy i przelewamy chłodną wodą.Smażymy śmietanę: na patelnię wylewamy 3 szklanki śmietany i pozostawiamy do wrzenia raz po raz mieszając.Gdy zmieni barwę na złota i zacznie się brylić mieszamy cały czas i zdejmujemy z gazu.Makaron podajemy z białym serem, smażoną śmietaną i cukrem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Makaron nitki z białym serem i śmietaną (strona 1 z 1)  
Babciagramolka

Babciagramolka

2012-04-18 18:00
Zaciekawiłaś mnie tą smażoną śmietaną .Makaron z serem i śmietaną uwielbiam ale tak nigdy nie robiłam . Czy to ma być kwaśna gęsta śmietana czy słodka bo nie o tym nie piszesz ? Koniecznie muszę zrobić - tylko czy można jeść go też na słono ( to znaczy bez cukru a posolony i dodatkowo ze skwarkami z boczku ? bo ja na słodko nie jem )
Skomentuj
Oceń:
0
smakosz 1988

smakosz 1988

2012-04-18 18:03
Babciagramolka napisał(a):

Zaciekawiłaś mnie tą smażoną śmietaną .Makaron z serem i śmietaną uwielbiam ale tak nigdy nie robiłam . Czy to ma być kwaśna gęsta śmietana czy słodka bo nie o tym nie piszesz ? Koniecznie muszę zrobić - tylko czy można jeść go też na słono ( to znaczy bez cukru a posolony i dodatkowo ze skwarkami z boczku ? bo ja na słodko nie jem )

tzn tak- śmietana musi być kwaśna i gęsta.Jeśli chodzi o makaron ze śmietaną to może być na słono.A jeśli z serem to nie wiem he he
Skomentuj
Oceń:
0
Polpal

Polpal

2012-04-18 20:40
Makaron do dań tego typu się nie płucze - właśnie wczoraj oglądałem w TV amerykańskiej program "Chopped" - jest to kompetycyjny show w którym bierze udział 4 kucharzy/kucharek, muszą użyć pewnych składników i mają bardzo mało czasu, po podaniu przystawki jeden z nich jest chopped - odcięty, po zrobieniu dania głównego - drugi a po deserze trzeci.

Włoskiego pochodzenia kucharz robił linguini z obowiązkowymi plus dodatkowymi składnikami i ponieważ makaron mu się zbyt długo gotował i żeby nie podać ciapki to zaczął ten makaron płukać zimną wodą, kucharz powiedział, że jego babcia nauczyła go gotować a juror powiedział, że chyba nie płukać makaron a kucharz powiedział tak jest, nie płukać.
Skomentuj
Oceń:
0
edytaha

edytaha

2012-04-18 18:09
Ja swoją smażoną śmietanę podaję z makaronem i białym twarogiem bez cukru. Taka śmietana nabiera kwaskowo-słonego smaku i jest rewelacyjna :)
Skomentuj
Oceń:
1
Babciagramolka

Babciagramolka

2012-04-18 19:21
edytaha napisał(a):

Ja swoją smażoną śmietanę podaję z makaronem i białym twarogiem bez cukru. Taka śmietana nabiera kwaskowo-słonego smaku i jest rewelacyjna :)


Ratunku - nadal nie piszecie czy to kwaśna czy słodka śmietana ? Nigdy sie z czymś takim nie spotkałam i nie wyobrażam sobie jak to się robi i jak smakuje .
Skomentuj
Oceń:
0
zbysiowa

zbysiowa

2012-04-18 19:28
Babciagramolka napisał(a):

edytaha napisał(a):

Ja swoją smażoną śmietanę podaję z makaronem i białym twarogiem bez cukru. Taka śmietana nabiera kwaskowo-słonego smaku i jest rewelacyjna :)


Ratunku - nadal nie piszecie czy to kwaśna czy słodka śmietana ? Nigdy sie z czymś takim nie spotkałam i nie wyobrażam sobie jak to się robi i jak smakuje .

Buniu, smakosz odpisała "tzn tak- śmietana musi być kwaśna i gęsta.":)
Skomentuj
Oceń:
0
edytaha

edytaha

2012-04-18 22:30
Babciagramolka napisał(a):

edytaha napisał(a):

Ja swoją smażoną śmietanę podaję z makaronem i białym twarogiem bez cukru. Taka śmietana nabiera kwaskowo-słonego smaku i jest rewelacyjna :)


Ratunku - nadal nie piszecie czy to kwaśna czy słodka śmietana ? Nigdy sie z czymś takim nie spotkałam i nie wyobrażam sobie jak to się robi i jak smakuje .

Buniu, ja daję 18% śmietanę Piątnicy. Jakiś czas temu wstawiałam przepis, podaję link, może zajrzysz: http://www.gotujmy.pl/makaron-ze-smazona-smietana,przepisy,126002.html
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Makarony
Makaron z porem pieczarkami i serem żółtym Makaron z kurczakiem i szpinakiem Gniazda makaronowe z jabłkami
Smażony makaron z warzywami Ekspresowy omlet makaronowy Spaghetti Eli z łososiem
Pappardelle ze szpinakiem i kurczakiem Coquillette z kapustą i mięsem mielonym Pyszne lasagne według Selenki
Spaghetti z pomidorowym sosem i pulpetami Makaron kokardki z tuńczykiem Zapiekanka makaronowa z klopsikami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane