ajo

ajo

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 353]

Makaron orkiszowy ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Makaron orkiszowy otulony kremowym sosem

Makaron orkiszowy ze szpinakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron orkiszowy ze szpinakiem

 

  • na 2 porcje:
  • ok. 200 g dowolnego makaronu orkiszowego
  • 4 garście świeżego szpinaku
  • 80-100 g gorgonzoli
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • ok. 1/3 słodkiej śmietanki 12%
  • łyżka oliwy
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • przyprawa Kamis Fit Up do makaronu

 

Sposób przygotowania:

Makaron orkiszowy ze szpinakiem
Na oliwie zeszklić drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.Następnie dodaejmy umyty i odrobinę posiekany szpinak oraz masło (szpinak kroimy tylko trochę, powinien być w miarę dużych kawałkach). Podsmażamy całość ok. 5 minut na małym ogniu aż szpinak będzie gotowy. W tym czsasie makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu. Do szpinaku wlewamy śmietankę i dodajemy połowę sera, mieszamy i czekamy aż się roztopi. Następnie dodajemy makaron,cały czas podgrzewając na małym ogniu. Dodajemy resztę sera. Doprawiamy przyprawami i gotowe. Smacznego :)
Makaron orkiszowy ze szpinakiem
Siekamy szpinak na mniejsze kawałki
Makaron orkiszowy ze szpinakiem
Potrzebujemy ok. 80-100 g sera gorgonzola
Makaron orkiszowy ze szpinakiem
Szpinak ze śmietanką i połowa sera gorgonzola
Makaron orkiszowy ze szpinakiem
Na koniec dodajemy ugotowany makaron...pycha