Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 792]

Makaron penne z mięsem i bakłażanem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Makaron penne w gęstym sosie z mięsem, bakłażanem i oliwkami. Smaczne i sycące danie przygotowane we włoskim stylu.

Makaron penne z mięsem i bakłażanem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Makaron penne z mięsem i bakłażanem

 

Sposób przygotowania:

Makaron penne z mięsem i bakłażanem

ETAP 1:

Makaron penne z mięsem i bakłażanem
Osuszonego bakłażana usmażyć na niewielkiej ilości oliwy.

Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu (11 minut). Makaron odcedzić, zachowując również wodę.

Bakłażana pokroić w kostkę oprószyć sporą ilością soli i odstawić na około 10 minut. Kiedy puści sok przełożyć na sitko, przepłukać pod bieżącą wodą i osuszyć, najlepiej ręcznikiem papierowym.

Pomidory sparzyć we wrzątku, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy z oliwek i usmażyć bakłażana, aż będzie miękki i przyrumieniony.

ETAP 2:

Makaron penne z mięsem i bakłażanem
Do obsmażonego mięsa dodać pokrojone pomidory.

Zdjąć z patelni, pozostawiając oliwę. Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć razem z rozgniecionym czosnkiem. Dodać mięso i stale mieszając rozdzielać na mniejsze części. Jak tylko lekko się obsmaży, wlać przecier pomidorowy, pokrojone pomidory, bakłażana i oliwki. Dusić przez parę minut i w miarę potrzeby można dolać wodę spod gotowanego makaronu. Doprawić pieprzem, solą i dużą ilością oregano i bazylii. Na wierzch zetrzeć parmezan i podawać.

Smacznego