mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Makaron po bałkańsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Proste, szybkie i smaczne danie makaronowe:)

Makaron po bałkańsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron po bałkańsku

 

  • 250 g makaron,
  • 3 szt. papryka czerwona,
  • 1 szt. pomidor,
  • 1 szt. chili,
  • 1 szczypta Sól,
  • 1 szczypta pieprz,
  • 1 łyżecz. cukier,
  • 1 łyżecz. słodka papryka,
  • 2 łyż. natka pietruszki,
  • 4 łyż. jogurt grecki

 

Sposób przygotowania:

Makaron po bałkańsku
Makaron gotuję w osolonej wodzie al dente. Papryki kroję, usuwam gniazda nasienne i kroję w kostkę. Cebulę i czosnek obieram, drobno siekam i szklę na oliwie w rondlu. Dodaję mieloną paprykę i pokrojoną świeżą paprykę, podlewam wodą (tylko trochę) i duszę aż papryka będzie miękka. Doprawiam do smaku na koniec. Dodaję posiekaną natkę pietruszki. Ugotowany makaron wykładam na talerze, na makaron kładę porcję sosu, dekoruję śmietaną i natką pietruszki.
Makaron po bałkańsku
Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić
Makaron po bałkańsku
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać na desce
Makaron po bałkańsku
W rondlu zrumienić na oleju czosnek i cebulę, dodać paprykę
Makaron po bałkańsku
Na talerze rozłożyć porcje ugotowanego makaronu

Tagi:

makaron