marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Makaron przeplatany na kolorowo.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Makaron ugotować,odcedzić na durszlaku,przelać zimną wodą. Warzywa umyć,pokroić w podłużne,cienkie paski oraz obsmażyć z makaronem.Podawać.

Makaron przeplatany na kolorowo.

Składniki:

Makaron przeplatany na kolorowo.

 

  • 1 opakowanie makaronu wstążki lub gniazdka,
  • 3 kolorowe świeże papryki,
  • 1 por,
  • 1 czuszka,
  • sezam biały,
  • sól,
  • olej do smażenia,
  • 1/2 l.wody.

 

Sposób przygotowania:

Makaron przeplatany na kolorowo.
Makaron rozpakować i dać na lekki osolony wrzątek. Ugotować "al dente", a następnie wlać do durszlaka i przelać zimną wodą. Sezam uprażyć na suchej patelni przez 1-2 min., przemieszać i przełożyć do miseczki. Papryki i por opłukać dokładnie i pokroić w podłużne cienkie paski, odrzucając ogonki i nasiona, a por oddzielić od cebulki i pokroić pędy również jak papryki i czuszkę. Wlać olej na patelnię, rozgrzać i obsmażyć lekko warzywa. Potem dodać makaron i smażyć również kilka minut mieszając go z warzywami. Wyjmować danie łopatką cedzakową prosto na płaskie talerze i posypywać porcje uprażonym sezamem.

Tagi:

makaron