Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Makaron rigatoni z krewetkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne danie obiadowe z makaronu i krewetek z dodatkiem selera naciowego. Całość pachnie czosnkiem, cytryną i kolendrą.

Makaron rigatoni z krewetkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Makaron rigatoni z krewetkami

 

  • 500g makaronu rigatoni
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • pęczek kolendry
  • 3 łyżki oliwy
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 300g krewetek tygrysich
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Makaron rigatoni z krewetkami
Przygotowujemy sobie krewetki. Krewetki powinny być bez główek, ze zdjętym pancerzykiem i usuniętym układem pokarmowym (ta ciemna kreseczka). Powinien zostać ogonek. Każdą krewetkę nacinamy z wierzchu nożem. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Seler naciowy kroimy na plasterki, czosnek i cebulę po obraniu i umyciu drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy nieco oliwę i podsmażamy selera, czosnek i cebulę, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu i jak tylko cebula się zeszkli dorzucamy krewetki, posiekaną kolendrę i skórkę cytrynową. Całość smażymy na średnim ogniu przez dosłownie kilka minut- aż krewetki ładnie się zaróżowią. Wtedy zawartość patelni przerzucamy do garnka z ugotowanym, odcedzonym makaronem, dodajemy parmezan, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Makaron rigatoni z krewetkami
Podsmażamy selera cebulę i czosnek na oliwie
Makaron rigatoni z krewetkami
Dodajemy krewetki kolendrę i skórkę startą z cytryny
Makaron rigatoni z krewetkami
Mieszamy z ugotowanym makaronem i parmezanem