kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Makaron ryżowy z warzywami i tofu

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

To danie to bardzo szybka wegetariańska propozycja obiadowa, którą przygotujemy w zaledwie 20 minut. Świetnie sprawdzi się jako danie do pracy lub szybki obiad.

Makaron ryżowy z warzywami i tofu

Składniki:

Makaron ryżowy z warzywami i tofu

podstawowe

  • olej kokosowy do smażenia
  • 2-3 ząbki czosnku
  • papryczka chilli
  • 2 szalotki
  • 300g tofu
  • marchewka
  • sos sojowy
  • 20-30g suszonych grzybów mun
  • ½ słoiczka pędów bambusa

 

  • opakowanie makaronu ryżowego
  • do podania sos słodko kwaśny

Sposób przygotowania:

Makaron ryżowy z warzywami i tofu
Grzyby mun zalewamy wrzątkiem lub bulionem i zostawiamy na około 4-5 minut. Odcedzamy.

Na rozgrzanym woku lub dużej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy krótko (około pół minuty) posiekany w cienkie plasterki czosnek. Dodajemy posiekaną papryczkę chilli oraz plasterki szalotki i smażymy do zeszklenia a następnie dodajemy pokrojony w kostkę tofu oraz posiekaną w małe słupki marchewkę.

Po około 3 minutach dodajemy sos sojowy, grzyby mun, pędy bambusa, zmniejszamy ogień i przesmażamy razem do połączenia smaków.

Serwujemy z dodatkiem makaronu ryżowego, skropione sosem słodko-kwaśym i posypane obficie posiekaną natką pietruszki lub dymką.