Makaron smażony z warzywami po kantońsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Makaron gotujemy we wrzącej wodzie przez około 2-3 minuty. Następnie odcedzamy, opłukujemy go pod zimną, bieżącą wodą i ponownie d

Makaron smażony z warzywami po kantońsku

Składniki:

Makaron smażony z warzywami po kantońsku

 

  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki bulionu wołowego, wieprzowego lub z kurczaka
  • 1 łyżka wytrawnego sherry
  • 1 łyżka jasnego brązowego cukru
  • 350 g makaronu jajecznego
  • 675 g chudego, pokrojonego w cienkie paseczki steku wołowego, mięsa wieprzowego lub kurczaka
  • 125 g poszatkowanej kapusty
  • 80 g kiełków bambusa
  • 6 pokrojonych w plasterki cebuli dymek
  • 25 g przekrojonej na pół fasoli szparagowej

  • Do przybrania :

  • posiekana pietruszka

Sposób przygotowania:

Makaron smażony z warzywami po kantońsku
Makaron gotujemy we wrzącej wodzie przez około 2-3 minuty. Następnie odcedzamy, opłukujemy go pod zimną, bieżącą wodą i ponownie dobrze odcedzamy. W ogrzanym woku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Wrzucamy makaron do woka. Smażymy i mieszamy przez 1-2 minuty. Odcedzamy i odstawiamy. Następnie rozgrzewamy resztę oleju w woku i wrzucamy mięso. Smażymy i mieszamy przez 2-3 minuty. Dodajemy kapustę, kiełki bambusa, cebulę i fasolkę. Wszystko smażymy i mieszamy przez 1-2 minuty. Następnie dodajemy sos sojowy, sherry i cukier. Składniki dobrze mieszamy. Na końcu dodajemy makaron. Całość musimy dobrze wymieszać. Przekładamy do miseczek i posypujemy pietruszką. Podajemy natychmiast.