glogowscy.nl

glogowscy.nl

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 104]

Makaron spaghetti po holendersku z woka.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Świetny pomysł na spaghetti z woka:) Polecam!

Makaron spaghetti po holendersku z woka.

Składniki:

Makaron spaghetti po holendersku z woka.

 

  • 150g makaronu spaghetti
  • 1 duża cukinia
  • słoik pieczarek w zalewie naturalnej (ok 300g)
  • puszka fasolki czerwonej konserwowej (ok 100g)
  • 4 grubsze plastry boczku
  • pieprz,papryka, oregano
  • sos teryaki modowy i sos czosnkowy do woka
  • marynata klasyczna (np. Kamis)

 

Sposób przygotowania:

Makaron spaghetti po holendersku z woka.
Przygotowujemy marynatę wedlug przepisu na opakowaniu. W powstalej zawiesinie moczymy plastry boczku ok 2godzin.
Makaron spaghetti należy przepołowić i gotujemy (czas podany na opakowaniu) Cukinię kroimy w średnią kostkę i wrzucamy do woka razem z pieczarkami (pieczarki należy odcedzić z zalewy). Całość dusimy. Na rozgrzaną patelnie kładziemy zamarynowany boczek i smażymy na wolnym ogniu z obu stron do zarumienienia. Ugotowany makaron odcedzamy i dorzucamy woka. Calość przyprawiamy pieprzem, papryką, szczyptą oregano i po jednej łyżce stołowej sosów do woka. Do całości dodajemy fasolkę czerwoną i dokładnie mieszamy. Trzymamy na wolnym ogniu jeszcze kilka minut.Wykładamy na talerze nasz mix z makaronem, obok kładziemy usmażony boczek. Smacznego:)