Agiatis

Agiatis

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

Makaron w pieczarce

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

pieczarki zapiekane z makaronem w sosie serowym, świetna alternatywa dla zwykłego makaronu;)

Makaron w pieczarce Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Makaron w pieczarce

 

  • Pieczarki (duże) - 6 sztuk
  • sól - 1 łyżeczka
  • makaron(u mnie kolorowy z biedronki) - garść
  • pieprz - 1 łyżeczka
  • masło - 1 łyżka
  • kiełbasa śląska( lub inna ulubiona) - 1 sztuka
  • olej - 1 łyżka (do smażenia kiełbasy)
  • Pietruszka - 1/2 pęczka(opcjonalnie)

 

 

  • Sos Serowy:
  • żółty sterty ser - 120 gram
  • masło - 2 łyżki
  • śmietana 22%9może być (18%) - szklanka

 

Sposób przygotowania:

Makaron w pieczarce
Nastawiamy piekarnik na180*C
Pieczarki obieramy, usuwamy '"ogonek" solimy i pieprzymy. Na blaszce do cista dajemy łyżkę masła wkładamy kapelusze pieczarek i do piekarnika wsadzamy na 10 minut.
W tym czasie gotujemy makaron w/g instrukcji na opakowaniu. Pamiętajcie musi pozostać al dente!
Kiełbasę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na patelni.
W rondelku rozpuszczamy masło dodajemy śmietanę i do gotującej wkładamy start żółty ser, na wolnym ogniu gotujemy do momentu aż ser się rozpuści, a sos zgęstnieje. Do sosu wkładamy ugotowany makaron.
Pieczarki podsmażone w piecu nadziewamy makaronem, na każdą porcję nakładamy kilka kostek kiełbasy i wkładamy znowu do piekarnikana10 minut.
Podajemy ciepłe, choć na zimno też są smaczne;)
Makaron w pieczarce
W trakcie konsumpcji, pieczarka jest miękka i soczysta, makaron..sami spróbujecie