Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Makaron w sosie cebulowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Zupa cebulowa to jedna z moich ulubionych zup, przygotowałam makaron w sosie cebulowym i wyszedł równie pyszny

Makaron w sosie cebulowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron w sosie cebulowym

 

  • 5-6 białych cebul,
  • makaron muszelki 250g,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki oleju,
  • 6 łyżek startego żółtego sera,
  • 250 ml bulionu,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • sól,
  • pieprz kolorowy,
  • pieprz ziołowy,

Sposób przygotowania:

Makaron w sosie cebulowym
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie krążki. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy olej i wsypujemy cebulę. Cebulę szklimy, następnie oprószamy ją solą i pieprzem, dusimy pod przykryciem około 30-40 minut na wolnym ogniu. Jeżeli cebula zacznie przywierać do patelni można dodać troszkę oleju. Następnie wlewamy bulion, zwiększamy ogień pod przykryciem i smażymy całość (już bez przykrycia) aż połowa płynu odparuję. Wówczas dodajemy ser i posiekaną natkę, mieszamy i czekamy aż ser się rozpuści. Kolejno powstały sos mieszamy z makaronem i od razu podajemy. Zamiast bulionu można użyć białego wytrawnego wina. Życzę smacznego ;)
Makaron w sosie cebulowym
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie krążki.
Makaron w sosie cebulowym
ebulę szklimy, następnie oprószamy ją solą i pieprzem, dusimy pod przykryciem.
Makaron w sosie cebulowym
Wówczas dodajemy ser i posiekaną natkę, mieszamy i czekamy aż ser się rozpuści.
Makaron w sosie cebulowym
Kolejno powstały sos mieszamy z makaronem i od razu podajemy.