czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Makaron w sosie grzybowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Makaron komponuje się dobrze z każdym rodzajem sosu, a suszone grzyby z winem tworzą najlepszy z sosów :)

Makaron w sosie grzybowym

Składniki:

Makaron w sosie grzybowym

 

  • 200 g makaronu
  • 250 g karkówki
  • 200 g odgotowanych grzybów leśnych
  • 1 garść grzybów suszonych
  • 3/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • sól, pieprz
  • pieprz kajeński
  • mielony kminek
  • przyprawa do gulaszu

Sposób przygotowania:

Makaron w sosie grzybowym
Suszone grzyby namoczyć w szklance wody, najlepiej na całą noc. Karkówkę pokroić w kostkę i obsypać obficie przyprawami, również zostawić na noc w lodówce.

Mięso obsmażyć w rondlu na rozgrzanym tłuszczu. Podlać winem, dodać grzyby suszone razem z wodą w której się moczyły. Całość przykryć i dusić do miękkości mięsa.

Dodać odgotowane świeże grzyby i suchy makaron. Dusić i w razie potrzeby podlewać wodą, aż makaron zmięknie. Doprawić do smaku. Smacznego :)

Tagi:

makaron