Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Makaron w sosie orzechowym.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kiedy dostałem liguryjski makaron w kształcie monet zrobiłem go z pesto genovese. Dzisiaj tak, jak się go jada w Ligurii - con salsa di noci

Makaron w sosie orzechowym. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Makaron w sosie orzechowym.

 

  • ok. 20 dag orzechów włoskich, łuskanych
  • po łyżeczce majeranku, tymianku i oregano
  • pół szklanki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • duża szczypta soli morskiej
  • ok. 250 ml słodkiej śmietanki 18 %
  • ok. 15 dag startego sera pecorino romano (użyłem oscypka)
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypiorek do posypania
  • makaron dowolnego rodzaju, ok. 10 dag na osobę

Sposób przygotowania:

Makaron w sosie orzechowym.
Zagotuj ok. pół litra wody, wrzuć orzechy i gotuj ok. 5 minut, aż staną się lekko miękkie. Czosnek posiekaj i rozetrzyj z solą. Dodaj zioła i dalej ucieraj (najlepiej w moździerzu. Przełóż utartą masę do miski, dodaj orzechy i blenderem utrzyj całość na "drobną kaszkę". Dodaj oliwę i trzepaczką mieszaj do uzyskanie emulsji. Dodaj śmietankę, potarty drobno ser i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku pieprzem (nie żałuj!) Makaron ugotuj "al dente" wg przepisu na opakowaniu, wrzuć do sosu, wymieszaj i podawaj gorące, posypane posiekanym szczypiorkiem (wstyd się przyznać, ale ja zapomniałem).
Makaron w sosie orzechowym.
Orzechy z ziołami i czosnkiem utrzyj na drobną kaszkę.
Makaron w sosie orzechowym.
Wymieszaj ze śmietaną i oliwą i podawaj z gorącym makaronem.

Tagi:

makaron sery ser