Sobota

Sobota

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Makaron z brokułami w sosie śmietanowym

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Makaron z brokułami w sosie śmietanowym podawać na gorąco, nakładać sos na wierzchu, udekorować listkiem świeżej bazylii...

Makaron z brokułami w sosie śmietanowym

Składniki:

Makaron z brokułami w sosie śmietanowym

 

  • cebulka (1 nieduża),
  • pierś kurczaka (jedna mała pojedyncza pierś)
  • pieczarek (około 0,15 kg) pokrojonych w kostkę, (pieczarki mogą byc ale nie są niezbędne
  • brokuł (pół)
  • sól i pieprz (do smaku)
  • duży ząbek czosnku
  • pół łyżki mąki pszennej
  • mały kubek gęstej śmietany (ok. 0,2 l),
  • kilka listków bazylii
  • makaron RURKI (pół paczki)
  • 1 lub 2 żółtka
  • dodatkowo moga sie przydac pomidory jako dodatek na talerz,plus łyżeczka oliwy

Sposób przygotowania:

Makaron z brokułami w sosie śmietanowym
Osobno podsmażyć na świeżym maśle: · cebulkę na rumiano · pierś kurczaka posoloną i pokrojoną w drobna kostkę – o boku około 1 cm. Zrumienić ale nie przesuszyć, tak żeby kostki były sprężyste i soczyste. · ewentualnie pieczarki, pokrojone w kostkę. Wrzucić wszystko do rondla. Osobno ugotować kawałki oczyszczonego brokuła obcinając krótko łodyżki i nie rozdrabniając za bardzo (róże brokuła najwyżej podzielić na połówki).. Uważać żeby się nie rozgotował. Wyjąć łyzką cedzakową na talerz. Około pół litra wody po gotowaniu brokuła wlać do rondla do pozostałych składników. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać duży ząbek czosnku pokrojony w plastry. Następnie pół łyżki mąki pszennej rozrobić z zimną wodą, dodać mały kubek gęstej śmietany (ok. 0,2 l), rozcieńczyć gorącym wywarem z rondla - dolewając powoli do śmietany i mieszając. Po rozcieńczeniu całość przelać do składników w rondlu, odstawić na gaz na kilka chwil, mieszając. Sos powinien mieć konsystencję gęstą, śmietanową, barwę jasną. Nie będzie oczywiście tak biały tak jak śmietana, ściemnieje trochę po połączeniu ze składnikami smażonymi na złoty kolor. Dodać kilka listków rozdrobnionej w palcach bazylii (nie kroić nożem), na koniec włożyć kawałki brokuła do sosu i ostrożnie wymieszać. Makaron RURKI (pół paczki) ugotować al dente (niezbyt miękko), odcedzić nie na cedzaku tylko w taki sposób jak ziemniaki – odlewając wodę spod przykrywki. Nie hartować zimną wodą. Prosto do gorącego makaronu w gorącym garnku dodać 1 - 2 żółtka i mieszać dłuższą chwilę, do czasu aż żółtko się zetnie i makaron zrobi się nie gładki tylko „strzępiasty”. Podawać makaron gorący, nakładać sos na wierzchu, udekorować listkiem świeżej bazylii, z sałatką z pomidorów z bazylią polanych łyżeczką oliwy. Posypać całość po wierzchu świeżo zmielonym pieprzem.