kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Makaron z grzybami i sosem śmietanowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Póki sezon grzybowy w pełni polecam ten mega szybki i łatwy obiad. Sycący pełnoziarnisty makaron w połączeniu z kremowym, śmietankowym sosem, wyrazistymi grzybami i słodkawą cebulka stanowią przepyszne połączenie.

Makaron z grzybami i sosem śmietanowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Makaron z grzybami i sosem śmietanowym

 

  • 300g grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki, maślaki itp)
  • ½ czerwonej cebuli
  • łyżka masła klarowanego
  • 200ml słodkiej śmietanki
  • 100ml białego wina
  • sól
  • biały pieprz
  • oliwa z oliwek
  • makaron pełnoziarnisty spaghetti
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Makaron z grzybami i sosem śmietanowym
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i skropić oliwa z oliwek. Grzyby oczyścić, umyć. Jeśli są duże przekroić na pół. Przesmażyć na suchej patelni aż odparują wodę. Dodać masło klarowane i drobno posiekaną cebulę. Zeszklić. Podlać śmietanką i winem i zredukować do pożądanej konsystencji. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Makaron wykładamy na talerze. Polewamy sosem i dekorujemy natką pietruszki.
Makaron z grzybami i sosem śmietanowym
Grzyby oczyścić, umyć. Jeśli są duże przekroić na pół. Przesmażyć na suchej patelni aż odparują wodę.
Makaron z grzybami i sosem śmietanowym
Dodać masło klarowane i drobno posiekaną cebulę. Zeszklić. Podlać śmietanką i winem i zredukować do pożądanej konsystencji. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem.
Makaron z grzybami i sosem śmietanowym
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i skropić oliwa z oliwek.

Tagi:

makaron grzyby