iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Makaron z gulaszem z łopatki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Smaczny sos z kawałkami mięsa na bazie soku pomidorowego z odrobina ostrej papryki. Podajemy z makaronem

Makaron z gulaszem z łopatki

Składniki:

Makaron z gulaszem z łopatki

 

 

Sposób przygotowania:

Makaron z gulaszem z łopatki
Makron gotujemy według przepisu na opakowaniu , odcedzamy , przelewamy wodą. Mięso łopatkę bez kości myjemy osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kosteczkę.Kawałki mięsa dajemy do dużej miski. Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę. Do mięsa dodajemy wyciśnięty czosnek , sól morską ,pieprz i paprykę ostrą do smaku . Dolewamy olej ok 4 łyki i mieszamy. Odstawiamy do lodówki na ok 2 godziny. Po tym czasie rozgrzewamy mocno dużą głęboka patelnie i wsypujemy zawartość miski. Smażymy mięso na złoto. Podlewamy sokiem pomidorowym. Dusimy ok 10 min na małym płomieniu. Dolewamy bulion warzywny . Dusimy do miękkości mięsa. Na koniec doprawiamy tymiankiem , solą ,pieprzem do smaku. Mąkę mieszamy z śmietaną . Wlewamy do sou . Zagotowujemy. Nakładamy na talerze makaron na środek wlewamy sos mięsny, ozdabiamy roszponką .