jakubdob

jakubdob

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Makaron z mięsem w kalarepce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Połączenie tradycyjnych smaków z ciekawymi dodatkami

Makaron z mięsem w kalarepce

Składniki:

Makaron z mięsem w kalarepce

 

  • 4 spore kalarepki
  • 1/2 paczki makaronu świderki (albo innego makaronu średniej grubości )
  • 20 dag mięsa mielonego
  • 20 dag sera żółtego
  • strąk czerwonej papryki
  • ulubione przyprawy ziołowe (np. tymianek, bazylia, oregano)
  • przyprawa typu wegeta
  • olej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Makaron z mięsem w kalarepce
Kalarepki umyj, zetnij "kapelusiki" przy samym ogonku. Wydrąż miąższ łyżeczką ( można go potem użyć jako dodatek do sałatki). Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. odcedź na durszlaku. Na patelni rozgrzej olej, włóż mięso mielone, oprósz solą, pieprzem oraz ulubionymi ziołami, smaż około 10 minut, mieszając. Dodaj ugotowany makaron, przez chwilę podsmażaj razem, mieszając, by smaki się połączyły. Tak uzyskanym farszem nadziej wydrążone kalarepki. Paprykę oczyść z gniazda nasiennego i białych błon, pokrój w kosteczkę. Ser żółty zetrzyj na tarce. Kalarepki ułóż obok siebie w naczyniu żaroodpornym, każdą posyp po wierzchu, papryką pokrojoną w kostkę oraz startym żółtym serem. Nałóż ścięte "kapelusiki". Do formy nalej trochę wody ( aby przykryła dno), dodaj nieco przyprawy typu wegeta. Zapiekaj 15-20minut w temp. 180stopni C. Smacznego !