Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Makaron z mięsnymi kulkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kociołek serowy to danie z makaronem z mięsnymi kulkami w otoczeniu kremowego sosu z dodatkiem pieczarek oraz pora.

Makaron z mięsnymi kulkami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Makaron z mięsnymi kulkami

 

  • 500 g mięsa milonego
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól, pieprz do smaku
  • 300 g makaronu rurki
  • 1 por
  • 250 g pieczarek
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2 żółtka
  • sól,pieprz do smaku
  • olej do smażenie

Sposób przygotowania:

Makaron z mięsnymi kulkami
Makaron ugotować według przepisu. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na oleju. Do mięsa dodać ostudzoną cebulkę, jajko, bułkę tartą, musztardę, doprawić do smaku i wymieszać.

Z masy formować małe kulki obtaczać w mące i usmażyć. Kulki wyjąć z garnka i wrzucić pokrojony w paseczki por i obrane pokrojone pieczarki. Po chwili wrzucić kulki i podsmażyć.

Śmietanę wymieszać z żółtkami doprawić do smaku i wlać do warzyw i mięsa. Dodać makaron i wymieszać podsmażać aż sos zgęstnieje.
Makaron z mięsnymi kulkami
Pora pokroić w paseczki, pieczarki obrać i pokroić
Makaron z mięsnymi kulkami
. Z masy formować małe kulki obtaczać w mące i usmażyć
Makaron z mięsnymi kulkami
Kulki wyjąć z garnka i wrzucić pokrojony w paseczki por i obrane pokrojone pieczarki
Makaron z mięsnymi kulkami
Śmietanę wymieszać z żółtkami doprawić do smaku i wlać do warzyw i mięsa.
Makaron z mięsnymi kulkami
Dodać makaron i wymieszać podsmażać aż sos zgęstnieje.