cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Makaron z paprykąi kozim serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne danie z makaronu i warzyw i jak zwykle proste, zdrowe i kolorowe.

Makaron z paprykąi kozim serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron z paprykąi kozim serem

 

  • 160 g makaronu /typu orecchiette gnocchietti/
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałeczek papryczki chilli
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 80 g zielonej fasolki szparagowej
  • kilka świeżych listków bazylii
  • ok. 40 g sera pecorino / lub parmezanu w kawałku/
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Makaron z paprykąi kozim serem

-Nastawić wodę na makaron. -Paprykę umyć, osuszyć , usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. -Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę , dodać papryczkę, czosnek i mieszając smażyć ok.2-3 minuty /nie przypalić/ , po czym czosnek usunąć. -Dodać pokrojoną paprykę, chwilkę podsmażyć , doprawić do smaku , po czym zmniejszyć ogień , przykryć pokrywką i dusić do miękkości ok.10 min. Jeśli wymaga podlać odrobiną wody /z gotującego się makaronu/. -W międzyczasie umyć i obrać fasolkę szparagową, pokroić na mniejsze kawałki. -Do gotującej się , osolonej wody wrzucić makaron wraz z pokrojoną fasolką i gotować ok.10-15 min. od chwili zagotowania się wody. -Ugotowany makaron z fasolką przecedzić i wsypać na patelnię z papryką. -Starannie połączyć składniki i mieszając podgrzewać ok. 1 minutę, aż makaron przejdzie smakiem warzyw /można dodać odrobinę wody z makaronu/. -Dodać kilka listków bazylii , połowę sera /startego lub pokrojonego w cieniutkie płatki/, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. -Gotowy makaron przełożyć na talerze, posypać płatkami sera, ozdobić świeżą bazylią.

Makaronowa forteca to idealne danie dla dzieci. Zobacz przepis >>>

Makaron z paprykąi kozim serem
Pokrojoną paprykę dusić do miękkości na czosnkowej oliwie.
Makaron z paprykąi kozim serem
Fasolkę pokroić bazylię umyć a ser zetrzeć na cieńkie płatki.
Makaron z paprykąi kozim serem
Makaron ugotować razem z fasolką szparagową.
Makaron z paprykąi kozim serem
Ugotowany makaron wraz z fasolką dodać do papryki i doprawić do smaku.