Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Makaron z pesto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ugotowany makaron nitki wymieszany z pesto przygotowanym z bazylii, płatków migdałowych i żółtego sera.

Makaron z pesto Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron z pesto

 

  • 20 dkg makaronu nitki
  • 1 pęczek świeżej bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g żółtego sera
  • 1 garść płatków migdałowych
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 5 łyżek oliwy

Sposób przygotowania:

Makaron z pesto
Makaron ugotować w lekko solonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić. Bazylię umyć, osuszyć, oberwać listki. Listki bazylii przełożyć do miski blendera. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Starty ser dodać do bazylii. Dodać też do niej obrany czosnek, płatki migdałowe, oliwę, trochę soli i pieprzu. Wszystko dokładnie zmiksować. Bazyliowo-migdałowe pesto przełożyć na patelnię, lekko podgrzać. Do pesto dodać ugotowany makaron. Wszystko dokładnie wymieszać, podzielić na porcje.
Makaron z pesto
Makaron ugotowany zgodnie z przepisem na opakowaniu i odcedzony.
Makaron z pesto
Wszystkie składniki na pesto przełożone do miski blendera.
Makaron z pesto
Bazyliowo migdałowe pesto lekko podgrzewane na patelni.
Makaron z pesto
Ugotowany makaron dodany do podgrzanego pesto.

Tagi:

makaron sery ser