misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Makaron z pieczarkami i polędwiczką wiep

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

polecam makaron z pieczarkami i polędwiczką wieprzową ...

Makaron z pieczarkami i polędwiczką wiep

Składniki:

Makaron z pieczarkami i polędwiczką wiep

 

  • 50g makaronu razowego
  • 80g polędwiczki wieprzowej
  • 150g pieczarek
  • 1 mała dymka
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli
  • 1 łyżka mrożonej cebuli
  • 2 ziół włoskich
  • 1 łyżeczka gęstej kwaśnej śmietany
  • 5 łyżek chudego mleka
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • trochę otartej skórki cytrynowej
  • świeżo zmielony biały pieprz

 

Sposób przygotowania:

Makaron z pieczarkami i polędwiczką wiep
Makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu.
Polędwiczkę umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paseczki. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki, dymkę pokroić w cienkie krążki.
Oliwę rozgrzać, wrzucić posiekany czosnek, cebulę i zioła włoskie. Dusić 2 minuty nie przerywając mieszania. Dodać mięso, podsmażyć na dużym ogniu. Wrzuć pieczarki i dymkę, całość smażyć jeszcze minutę, zabezpieczyć przed wystygnięciem.
Odmierzyć 1/2filizanki wody, w której gotował się makaron, wlać na patelnię. Dodać śmietanę, mleko, sok i skórkę z cytryny, zagotować, mieszając. Przyprawić pieprzem. Przełożyć do mięsa z grzybami i dymką.
Makaron odcedzić, osączyć na sitku, dodać do potrawki, wymieszać.

Tagi:

makaron zioła