Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Makaron z pieczenią pod beszamelem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Zamiast orzeszków piniowych można dać włoskie.

Makaron z pieczenią pod beszamelem

Składniki:

Makaron z pieczenią pod beszamelem

 

  • 40 dag.makaronu szerokie wstęgi,
  • 30 dag.pomidorków,
  • sól i pieprz,
  • Pieczeń:
  • 40 dag.tatara,
  • 1/2szkl.bulionu grzybowego,
  • 3 jajka,
  • 10 dag.oliwek,
  • 5 dag.orzeszków piniowych,
  • 10 dag.startego parmezanu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • tymianek
  • Sos:
  • 1/2 litra mleka,
  • 6 dag.masła,
  • 6 dag.mąki

Sposób przygotowania:

Makaron z pieczenią pod beszamelem
Makaron ugotować na półtwardo. Tatar wymieszać z 2 całymi jajkami i 1 żółtkiem, namoczoną w bulionie kajzerką, posiekaną cebulą, pokrojonymi oliwkami, pokrojonymi orzeszkami, posiekanym czosnkiem i parmezanem. Przyprawić solą , pieprzem i tymiankiem . Masę wyrobić,rozwałkować na prostokąt o grubości 2cm. Wstawić do lodówki by masa stężała, a następie pokroić na mniejsze prostokąty i zanurzać je w białku. Masło zasmażyć z mąką, mieszając wlewać mleko, doprawić solą i pieprzem i gotować aż sos zgęstnieje. Trochę sosu wlać na dno żaroodpornego naczynia i wyłożyć makaron na niego kawałki pieczeni i pomidorki. Całość zalać resztą sosu i zapiekać ok. 30 min. w 180"C.

Tagi:

jajko sosy jajka