Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Makaron z pulpecikami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Fajny obiad dla 6 osób, makaron, sos pomidorowy i pulepeciki mięsne

Makaron z pulpecikami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Makaron z pulpecikami

 

  • PULPECIKI:
  • 1/2kg mielonego mięsa z udźca indyka
  • Jajko
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • Ząbek czosnku
  • Łyżeczka suszonego oregano
  • 3 łyżki kaszy manny
  • Duża szczypta czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • SOS:
  • Cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżki masła
  • Łyżka oliwy
  • 300g przecieru pomidorowego
  • Puszka pomidorów krojonych, bez skórki
  • Szczypta cukru
  • Sól i pieprz
  • 100 ml mleka

 

  • 500g makaronu dpaghetti

Sposób przygotowania:

Makaron z pulpecikami
Zaczynamy od pulpecików. Mięso mieszamy w dużej misce z jajkiem, parmezanem czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem oregano i kaszą. Następnie formujemy niewielkie kulki (powinny
być mniej więcej wielkości orzecha włoskiego). Gotowe pulpeciki układamy na
talerzu i wkładamy do lodówki.
Teraz robimy sos.
Cebulę i czosnek umyć, obrać i drobniutko posiekać, wymieszać z oregano i wrzucić do garnka z rozgrzanym masłem i oliwą. Podsmażać na małym ogniu ok. 10 minut ciągle mieszając. Dodać przecier pomidorowy, pomidory z puszki i ok. 1 szklanki wody. Doprawić cukrem, solą i pieprzem.
Na koniec dolać mleko i pojedynczo wkładać pulpeciki. Przykryć i nie mieszać do momentu aż kulki nie zmienią koloru z różowego na brązowy, bo mogą się rozpaść.
Gotować ok. 20 minut.
Makaron ugotować na półtwardo, połączyć makaron z sosem.
Makaron z pulpecikami
Sos jest rewelacyjny i nadaje się praktycznie do każdego rodzaju makaronu, ale ja najbardziej lubię ze spaghetti