Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Makaron z serem i boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Prosta i smaczna zapiekanka dla zabieganych.

Makaron z serem i boczkiem

Składniki:

Makaron z serem i boczkiem

 

  • 300g makaronu farfalle
  • 250g wędzonego, chudego boczku lub szynki z tzw. „tłuszczykiem”
  • 3 ząbki czosnku
  • cebula
  • 200ml śmietanki
  • jajko
  • 175 g sera
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Makaron z serem i boczkiem
Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody. Boczek, cebulę i czosnek pokroić kostkę, podsmażyć na złoto. Wymieszać z makaronem, dodać śmietankę wymieszaną z jajkiem i ¾ startego sera. Wymieszać z posiekanym drobno szczypiorkiem. Całość przełożyć do formy, posypać serem i zapiekać kilkanaście minut w 190st. C.