IwonaF

IwonaF

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Makaron z sosem grzybowo – jarzynowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Kolejne danie ze świeżych leśnych grzybów

Makaron z sosem grzybowo – jarzynowym

Składniki:

Makaron z sosem grzybowo – jarzynowym

 

  • 20 dkg ugotowanego al dente makaronu
  • 15 dkg grzybów
  • 5 dkg pokrojonej w słupki marchewki
  • 5 dkg pokrojonej w słupki pietruszki
  • 5 dkg pokrojonego w słupki korzenia selera
  • 5 dkg pokrojonej w kostkę cebuli
  • ½ łyżeczki suszonego koperku
  • ¼ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 suszony liść Kafiru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 50 ml śmietany 12%
  • 3 łyżki oleju ryżowego

 

Sposób przygotowania:

Makaron z sosem grzybowo – jarzynowym
Grzyby myjemy, kroimy na większe kawałki i wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy 5 minut (wywar zachowujemy). Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, marchewkę, pietruszkę i seler. Smażymy wszystko przez 5 minut często mieszając. Dokładamy grzyby, koperek, paprykę, liść Kafiru, sól i pieprz. Wlewamy 1 szklankę wywaru z grzybów. Dusimy pod przykryciem 15 minut. Mąkę mieszamy z jogurtem, śmietaną i ¼ szklanki wywaru z grzybów. Wlewamy mieszankę do grzybów i doprowadzamy do wrzenia.
Smacznego!

Tagi:

makaron grzyby