aaaishaaa

aaaishaaa

Szef Kuchni
[Przepisów: 33]

Makaron z sosem pomidorowo - paprykowym

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepis na szybki, zdrowy a zarazem bardzo smaczny obiad, nie tylko dla wegan. Idealny na wakacje, z wykorzystaniem świeżych warzyw.

Makaron z sosem pomidorowo - paprykowym

Składniki:

Makaron z sosem pomidorowo - paprykowym

 

  • 1 opakowanie tofu
  • makaron (u mnie z brązowego ryżu)
  • 4 duże pomidory
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • łyżka cukru trzcinowego
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Makaron z sosem pomidorowo - paprykowym
1. Tofu kroimy w kosteczkę, oprószamy solą i pieprzem, następnie podsmażamy na złoty kolor na suchej patelni.

2. Cebule drobno kroimy i rumienimy na rozgrzanym oleju kokosowym. Dodajemy drobno posiekany czosnek i smażymy wszystko razem przez chwilę (uważając, żeby nie spalić czosnku).

3. Na patelnię dorzucamy pokrojoną w drobną kostkę paprykę, smażymy razem z cebulą i czosnkiem przez kilka minut.

4. W międzyczasie obieramy pomidory, kroimy w kosteczkę i dorzucamy do papryki.

5. Całość dusimy razem, doprawiamy solą, pieprzem, bazylią, oregano i cukrem. Zostawiamy do czasu, aż pomidory całkowicie się rozpadną.

6. Makaron gotujemy wedle instrukcji na opakowaniu, dodajemy do duszonych warzyw, do tego dorzucamy wcześniej podsmażone tofu, mieszamy wszystko razem i zajadamy.


Tagi:

wegańskie