Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Makaron z sosem śliwkowym i fetą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kokos i śliwkę uważam za genialne połączenie, cytryna podkreśla jej smak, a miód łagodzi kwaskowatość. Zaś feta jest delikatną jejmością która swoją słonością podkreśla wszystkie walory potrawy.

Makaron z sosem śliwkowym i fetą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Makaron z sosem śliwkowym i fetą

 

  • 300 g grubego makaronu
  • 0,5 kg śliwek
  • łyżka oleju kokosowego
  • 1/3 łyżeczki imbiru
  • szczypta czerwonego pieprzu
  • 1,5 łyżki miodu
  • łyżka skórki otartej z cytryny
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 0,5 kostki fety

Sposób przygotowania:

Makaron z sosem śliwkowym i fetą
Z śliwek usuwamy pestki i kroimy na połówki. W naczyniu podgrzewamy olej, wrzucamy śliwki i przykrywamy. Gdy puszczą sok i lekki zmiękną, ale nadal będą całe, dodajemy resztę składników sosu. Dokładnie mieszamy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy na około 5 min pod przykryciem. Makaron gotujemy al dente zgodnie ze wskazaniami na opakowaniu. Ciepły makaron polewamy sosem a na wierzch dajemy pokruszoną fetę.
Makaron z sosem śliwkowym i fetą
Śliwki wkładamy na rozgrzany olej i lekko dusimy.
Makaron z sosem śliwkowym i fetą
Feta będzie dopełnieniem całości, kruszymy ją wprost na sos.