Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Makaron z sosem szałwiowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Zagotować w rondlu osoloną wodę, dodać łyżkę oleju i włożyć makaron. Gdy będzie jeszcze lekko twardy...

Makaron z sosem szałwiowym

Składniki:

Makaron z sosem szałwiowym

 

  • 40 dag makaronu (najlepiej duże rurki)
  • sól
  • pieprz
  • średnia cebula
  • 4 plasterki szynki
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka masła
  • 200 ml rosołu
  • 200 ml mleka
  • 20 dag sera pleśniowego
  • 4 gałązki szałwii

 

 

Sposób przygotowania:

Makaron z sosem szałwiowym

Zagotować w rondlu osoloną wodę, dodać łyżkę oleju i włożyć makaron. Gdy będzie jeszcze lekko twardy, przełożyć go na durszlak i przelać zimną wodą. Obrać i drobno posiekać cebulę. Plasterki szynki pokroić w kostkę. Na głębokiej patelni mocno rozgrzać olej. Zrumienić na nim cebulę, potem szynkę. Podsmażyć i oprószyć mąką. Mieszając, powoli wlewać rosół i mleko. Gotować 5 minut na małym ogniu. Pokruszyć ser. Szałwię opłukać i osuszyć. Listki oderwać od gałązek. Kilka odłożyć a resztę posiekać. Razem z serem przełożyć szałwię do sosu. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Na talerzach rozłożyć makaron, polać sosem i udekorować listkami szałwii.