AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Makaron z truskawkami i podwójnym sosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Szybki, proste i do tego smaczne danie dla wielbicieli owocowych obiadów, w sam raz na letni obiad - makaron z dwoma sosami - śmietanowym i truskawkowym, a do tego sałata z truskawkami i mozzarellą. PYSZOTKA ;)*

Makaron z truskawkami i podwójnym sosem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Makaron z truskawkami i podwójnym sosem

 

  • 400 g makaronu kokardki
  • kilka liści sałaty
  • kilkanaście dużych truskawek
  • 200 g kuleczek mozzarelli
  • listki mięty lub melisy cytrynowej.

 

  • SOS CZERWONY:
  • ok. 300-400 g truskawek
  • cukier do smaku.

 

  • SOS BIAŁY:
  • 400 g gęstej kwaśnej śmietany
  • cukier do smaku.

Sposób przygotowania:

Makaron z truskawkami i podwójnym sosem
Najpierw przygotowujemy sałatkę - sałatę myjemy i rwiemy na kawałeczki, układamy na talerzach. Truskawki myjemy, odszypułkowujemy i kroimy na ćwiartki. Kawałki truskawek wraz z mozzarellą układamy na sałacie. Sos czerwony robimy ze zmiksowanych z cukrem truskawek. Sos biały przygotujemy ze śmietany wymieszanej z cukrem. Makaron kokardki gotujemy najlepiej al dente według przepisu na opakowaniu. Ugotowany makaron wykładamy na talerze obok sałatki. Całość polewamy na przemian - raz czerwonym, raz białym sosem. Dekorujemy listkami mięty lub melisy cytrynowej. U mnie jest to ulubiony letni obiadek, który można przyrządzać z różnymi sezonowymi owocami. SMACZNEGO :)
Makaron z truskawkami i podwójnym sosem
Sos biały robimy ze śmietany i cukru, sos czerwony z truskawek i cukru.
Makaron z truskawkami i podwójnym sosem
Liście sałaty rwiemy na kawałeczki, układamy kawałki truskawek i kuleczki mozzarelli.
Makaron z truskawkami i podwójnym sosem
Sałatkę wykładamy na talerze, obok kładziemy ugotowany makaron.