limonaa

limonaa

Starszy Kucharz
[Przepisów: 30]

Makaron z tuńczykiem i bazylią

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przepis dedykuję mojemu kochanemu Pieseczkowi :-)

Makaron z tuńczykiem i bazylią

Składniki:

Makaron z tuńczykiem i bazylią

 

  • 300 g makaronu ryżowego świderki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 duża czerwona cebula, drobno posiekana
  • 6 ząbków czosnku, posiekanych
  • 2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki płatków suszonej czerwonej papryki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 4 szklanki małych różyczek brokułów
  • 200 g tuńczyka w oleju z puszki, osączonego
  • 1 szklanka świeżej bazylii, posiekanej
  • 1/4 szklanki tartego parmezanu

Sposób przygotowania:

Makaron z tuńczykiem i bazylią
Makaron ryżowy wrzucam do dużego rondla z wrzątkiem i gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odlewam, zachowując pół szklanki wody od gotowania. Oliwę rozgrzewam na średnim ogniu w dużym rondlu o grubym dnie. Wrzucam cebulę i czosnek. Smażę, często mieszając, aż cebula zrobi się miękka. Następnie dodaję przecier i koncentrat pomidorowy, pokruszone płatki suczonej papryki i sól. Doprowadzam do wrzenia, a potem zmniejszam ogień, przykrywam i duszę powoli 5 minut. Następnie wrzucam brokuły, mieszam i duszę bez przykrycia kolejne 5 minut, aż nieco zmiękną. Sos przelewam do dużej miski. Dodaję tuńczyka, bazylię, makaron, zachowane pół szklanki wody i parmezan. Starannie mieszam i ... gotowe!

Tagi:

makaron tarta