Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Makaron z tuńczykiem i groszkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem i groszkiem

Makaron z tuńczykiem i groszkiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Makaron z tuńczykiem i groszkiem

 

  • 500g makaronu świderki
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 3/4 szklanki mrożonego groszku
  • puszka pomidorów krojonych bez skórki
  • sól
  • pieprz
  • pieprz ziołowy
  • estragon
  • oregano
  • tymiane
  • 100g żółtego sera

Sposób przygotowania:

Makaron z tuńczykiem i groszkiem
Zacztnamy od ugotowania makaronu na półtwardo, następnie wrzucamygo do naczynia żaroodpornego wysarowanego oliwą, dorzucamy tuńczyka, razem z zalewą, pomidory i groszek, przepłukany na sitku gorącą wodą. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzami i suszonymi ziołami. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki i na wierzchu układamy plasterki żółtego sera. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
Makaron z tuńczykiem i groszkiem
Wykorzystujemy mrożony groszek- jest znacznie smaczniejszy niż ten z puszki
Makaron z tuńczykiem i groszkiem
Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem i groszkiem- danie na obiad