Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Makaron z tuńczykiem i jarmużem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo proste danie, które świetnie sprawdzi się, gdy nie mamy zbyt dużo czasu na przygotowanie obiadu, a mamy ochotę na coś smacznego :)

Makaron z tuńczykiem i jarmużem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron z tuńczykiem i jarmużem

 

  • makaron tagliatelle 200 gram
  • jarmuż 100 gram
  • cebula 1 duża szt
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • śmietana 3 łyżki
  • tuńczyk w sosie własnym 1 puszka
  • papryka ostra 1/2 łyżeczki
  • pieprz sól

Sposób przygotowania:

Makaron z tuńczykiem i jarmużem
Nastawiamy wodę, solimy. Wrzucamy makaron do wrzącej wody i gotujemy al dente. Odcedzamy. Jarmuż dokładnie płuczemy i osuszamy. Usuwamy twarde łodygi.

Cebulę kroimy w kostkę. Wrzucamy cebulę na rozgrzaną oliwę i smażymy, aż lekko się zeszkli. Dodajemy jarmuż i dusimy przez kilka minut, a następnie dodajemy śmietanę.

Dodajemy również tuńczyka razem z zalewą i dusimy razem przez chwilę. Przyprawiamy do smaku papryką oraz dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu.

Wrzucamy makaron, mieszamy i smażymy jeszcze około 1-2 minuty. 
Makaron z tuńczykiem i jarmużem
Jarmuż dokładnie płuczemy i osuszamy. Usuwamy twarde łodygi. Cebulę kroimy w kostkę.
Makaron z tuńczykiem i jarmużem
Wrzucamy cebulę na rozgrzaną oliwę i smażymy, aż lekko się zeszkli.
Makaron z tuńczykiem i jarmużem
Dodajemy jarmuż i dusimy przez kilka minut, a następnie dodajemy śmietanę.
Makaron z tuńczykiem i jarmużem
Dodajemy również tuńczyka i dusimy razem przez chwilę.