Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Makaron z warzywami i kabanosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kiedy mam trochę pustawo w lodówce powstają przeróżne improwizacje kulinarne z resztek jakie jeszcze pozostały.

Makaron  z warzywami i kabanosem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron z warzywami i kabanosem

 

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 cienkich kabanosów wieprzowych
  • 15 dag fasolki szparagowej żółtej
  • domowy przecier cukiniowo- pomidorowy (można zastąpić pomidorami z puszki)
  • 20 dag makaronu (ja użyłam uszka nr 40 z Lubelli)
  • mały ogórek
  • olej z pomidorów suszonych
  • świeży lubczyk
  • świeża natka pietruszki
  • szczypiorek
  • sól i pieprz

 

Sposób przygotowania:

Makaron z warzywami i kabanosem
Cebulę i czosnek pokroić, podsmażyć na oleju po suszonych pomidorach, dodać pokrojone kabanosy. Zalać pomidorami (ja wykorzystałam domowej roboty ostry przecier z cukinii i pomidorów) Fasolkę ugotować. Dodać do sosu. Makaron posolić i ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu i również dodać do pozostałych składników. Na koniec wrzucić pokrojonego ogórka i posiekany lubczyk oraz pietruszkę. Doprawić do smaku. Gotowe danie udekorować szczypiorkiem.
Makaron  z warzywami i kabanosem
Cebulę, czosnek oraz kabanosa podsmażyć.
Makaron  z warzywami i kabanosem
Ugotowaną fasolkę szparagową dodać do sosu.
Makaron  z warzywami i kabanosem
Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.
Makaron  z warzywami i kabanosem
Na koniec dodać makaron, ogórek oraz świeże zioła.