grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Makaron z warzywnym ragù

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Makaron z warzywnym ragù, idealne dla wegetarian. Ragù przygotowane zostało z brązowej soczewicy, kolorowej papryki czerwonej i żółtej, groszku oraz marchewki z dodatkiem bazylii, oregano i czosnku.

Makaron z warzywnym ragù

Składniki:

Makaron z warzywnym ragù

 

  • 320 g dowolnego makaronu
  • 200 g brązowej soczewicy
  • 200 g groszku
  • 100 g passaty pomidorowej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 szalotka
  • 3 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • oregano
  • natka pietruszki
  • bazylia
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Makaron z warzywnym ragù

Przygotowanie warzyw

Makaron z warzywnym ragù
Poza sezonem możemy wykorzystać mrożony groszek.

Obraną marchewkę kroimy w kostkę. Paprykę oczyszczamy z nasion, kroimy w kostkę.

Groszek i marchewkę gotujemy we wrzącej wodzie do miękkości.

Soczewicę gotujemy ok. 40-45 minut w proporcji: 1 porcja soczewicy na 2 porcje wody.

Soczewicę solimy pod koniec gotowania.

Przygotowanie ragù

Makaron z warzywnym ragù
Soczewicę gotowaną możemy zastąpić soczewicą z puszki.

Na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju, na którym podsmażamy drobno pokrojoną szalotkę.

Dodajemy paprykę, passatę pomidorową, listki bazylii oraz 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę.

Doprawiamy solą, pieprzem i suszonym oregano.

Warzywa podsmażamy ok. 5 minut mieszając od czasu do czasu.

Do warzyw dorzucamy ugotowany groszek, marchewkę oraz soczewicę, dokładnie mieszamy.

Przygotowanie makaronu z ragù

Makaron z warzywnym ragù
Makaron posypujemy listkami bazylii i natką pietruszki.

W międzyczasie gotujemy makaron.

Ugotowany makaron łączymy z przygotowanym ragù.