grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Makaron z wędzonym łososiem, szparagami i ricottą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Makaron fusilli w kremowym sosie z ricotty aromatyzowanym sokiem z cytryny z dodatkiem wędzonego łososia, szparagów i pistacji. Bardzo prosta i smaczna propozycja na szybki obiad.

Makaron z wędzonym łososiem, szparagami i ricottą

Składniki:

Makaron z wędzonym łososiem, szparagami i ricottą

 

  • 320 g makaronu np. fusilli
  • 200 g ricotty
  • 200 g zielonych szparagów
  • 100 g wędzonego łososia
  • 30 g pistacji
  • 1 cytryna
  • koperek
  • oliwa extravergine
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Makaron z wędzonym łososiem, szparagami i ricottą

Przygotowanie dodatków

Makaron z wędzonym łososiem, szparagami i ricottą
Szparagi gotujemy ok. 5-10 minut, w zależności od ich grubości.

Na początek gotujemy makaron. Do przygotowania dania wykorzystujemy dowolny rodzaj makaronu. Szparagi gotujemy na parze. Pistacje grubo siekamy. Łososia kroimy na mniejsze kawałki.

Przygotowanie kremu z ricotty

Makaron z wędzonym łososiem, szparagami i ricottą
Jeżeli krem z ricotty będzie za gęsty możemy dodać odrobinę wody po makaronie.

W miseczce mieszamy ricottę z 1-2 łyżkami oliwy, 2 łyżkami wody po ugotowanym makaronie i sokiem z cytryny. Ricottę mieszamy tak długo, aż będzie kremowa, bez grudek. Doprawiamy solą i pieprzem.

Przygotowanie makaronu

Ugotowany makaron wrzucamy do miski z kremem z ricotty. Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojonego łososia, szparagi i pistacje.