gusia1000

gusia1000

Szef Kuchni
[Przepisów: 62]

Makaron z zapiekanym serem i brukselką

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 46

Ta bezmięsna zapiekanka jest mojego pomysłu.Doskonała jest na ciepłą kolację. Może i Wam zasmakuje?

Makaron z zapiekanym serem i brukselką

Składniki:

Makaron z zapiekanym serem i brukselką

 

  • brukselka-0,5 kg.,
  • makaron penne-40 dag. ( może też być inny, tj.: świderki, kolanka, muszelki),
  • papryka różnokolorowa (biała, czerwona, żółta, pomarańczowa)-4 sztuki,
  • starty żółty ser-25 dag.,
  • cebula średnia-2 sztuki,
  • tłuszcz, np. słonina stopiona, oliwa.
  • czosnek przeciśnięty-4 ząbki,
  • sól- do smaku,
  • pieprz- do smaku.
  • inne dowolne przyprawy.

 

Sposób przygotowania:

Makaron z zapiekanym serem i brukselką
Brukselkę myjemy i gotujemy na półtwardo i odcedzamy.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo i odcedzamy.
Papryki różnokolorowe kroimy w kostkę.
Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Czosnek przeciskamy.
Słoninę topimy lub polewamy oliwą.
Dajemy te w/w składniki do naczynia żaroodpornego, tj. : brukselkę, makaron, pokrojoną paprykę różnokolorową,cebulę i przeciśnięty czosnek, polewamy to stopionym tłuszczem, a na wierzch posypujemy to startym żółtym serem, solimy i pieprzymy.
Pieczemy zapiekankę w piekarniku nastawionym na termoobieg 30 minut i nagrzanym do temperatury 180 stopni C.
Po wyjęciu można posypać natką pietruszki lub koprem.