Elficzna

Elficzna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Makaron z zieloną pastą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Wegetariański pomysł na obiad z makaronem

Makaron z zieloną pastą

Składniki:

Makaron z zieloną pastą

 

  • 3 duże garście szpinaku świeżego
  • 2 garście rukoli świeżej
  • kilka listków bazylii
  • 3 łyżki szczypiorku
  • 3 łyżki kiełków
  • makaron rurki ok 200g
  • łyżka śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1-2łyżki masła
  • parmezan do starcia

Sposób przygotowania:

Makaron z zieloną pastą
Szpinak dokładnie płuczę i lekko rozdrabniam - ale nie siekam. Dosłownie kilka razy przejadę nożem. Masło rozpuszczam na patelni i wrzucam na niego szpinak - zaczynam podsmażać. Rukolę również płuczę, lekko rozdrabniam i dorzucam do szpinaku - mieszam. Listki bazylii rwę i dorzucam na patelnie. Następnie dodaję kiełki. Szczypiorek myję, siekam i dodaję do reszty. Mieszam. Czosnek obieram i wyciskam na patelnie. Całość doprawiam do smaku i dodaję śmietanę 18% - mieszam. Makaron gotuję z godnie z instrukcją na opakowaniu do miękkości. Makaron odcedzam i układam na talerzu, polewam sosem i posypuję startym parmezanem.