zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Makaron z zielonym sosem brokułowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszny zielony sos brokułowy i makaron to danie sycące na szybki obiad.

Makaron z zielonym sosem brokułowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron z zielonym sosem brokułowym

 

  • makaron razowy świderki
  • oliwa,
  • sól, pieprz
  • bazylia
  • świeży tymianek
  • 1 brokuł
  • 1/2 małej cukinii
  • Sos:
  • 300 ml mlek
  • 1-2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 1/4 startej gaki muszkatołowej
  • ząbek czosnku

 

Sposób przygotowania:

Makaron z zielonym sosem brokułowym
Potrzebujemy 3 garków. W jednym wstawiamy makaron w osolonej wodzie z odrobiną oliwy. W drugim brokuły podzieone na różyczki gotujemy w osolonej wodzie. W trzecim przygotujemy sos: rozpuszczamy na małym płomieniu masło, dodaejmy do niego mąki i rozprowadzamy, chwilę mieszamy, zalewamy mlekiem, dodajemy ząbek czosnku, doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Cay czas mieszamy aż zgęstnieje. Zestawiamy. Ugotowane brokuły odcedzamy, kilka różyczek zostawiamy, resztę miksujemy ręcznym blenderem na prawie papkę, mogą zostać też kawałeczki warzyw. Mieszamy z sosem beszamelowym aż się połączą, dodajemy zioła. Cukinię i kawałeczki brokuła smażymy na łyżce oliwy z odrobiną soli. Odcedzamy makaron zostawiając odrobinkę wody, dodajemy do niego sos i warzywa. Gotowe.
Makaron z zielonym sosem brokułowym
Ugotowane brokuły odcedzamy i miksujemy prawie na papkę
Makaron z zielonym sosem brokułowym
Cukinię i ugotowane kawałeczki brokuła obsmażamy krótko na oliwie
Makaron z zielonym sosem brokułowym
Zmiksowane brokuły łączymy z sosem beszamelowym
Makaron z zielonym sosem brokułowym
Sos i warzywa dodajemy do ugotowanego makaronu