zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Makaron zapiekany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Jeśli zostało Ci trochę makaronu z obiadu to nie wyrzucaj go. Dodaj kilka składników i zapiecz, będzie pyszne śniadanie lub kolacja.

Makaron zapiekany Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron zapiekany

 

  • 2 szk ugotowanego makaronu ( u mnie świderki )
  • 5 daktylowych pomidorków
  • 1/5 czerwonej papryki
  • 2 łyżki kukurydzy
  • 2 łyżki czerwonej fasoli
  • 50 g wędzonego boczku
  • 60 g sera korycińskiego naturalnego ( może być inny żółty )
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mleka
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka

 

Sposób przygotowania:

Makaron zapiekany
Pomidory, paprykę i boczek dowolnie pokroić. Na małej patelni koniecznie z metalową rączką podsmażyć pokrojony boczek. Następnie dodać pomidory ( kilka zostawić na wierzch ), paprykę i chwilę smażyć, dorzucić fasolę i kukurydzę. Chwilkę zostawić na ogniu. Potem podsmażone składniki przełożyć do miski z makaronem. Jajka rozbełtać z mlekiem oraz częścią startego sera i przyprawami, wlać do miski i wymieszać. Wszystko przełożyć z powrotem na patelnię, położyć na wierzchu odłożone pomidory i trochę kukurydzy a także resztę sera ale podzielić go na kawałeczki. Patelnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15 minut. Wyjmując uważać bo patelnia jest bardzo gorąca. Podawać na gorąco.
Makaron zapiekany
na malej patelni podsmażyć boczek oraz inne skladniki
Makaron zapiekany
potem wymieszac je z makaronem w misceczce
Makaron zapiekany
następnie wlać rozbełtane jajko wymieszane z serem
Makaron zapiekany
wyłożyć wszystko na patelnię posypac dodatkami i zapiec