Strona główna Makaron zapiekany z jabłkami

Makaron zapiekany z jabłkami

darek112 offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 172
Makaron zapiekany z jabłkami
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Makaron zapiekany z jabłkami podawać na gorąco z dodatkiem ubitej łub płynnej śmietanki i cukru pudru z wanilią.


trudność: średne
czas:

Makaron zapiekany z jabłkami - SKŁADNIKI:

  • 20 dkg makaronu jajecznego
  • 1 kg antonówek
  • 10 dkg cukru
  • 2—3 jaja
  • 5 dkg masła
  • 2—3 dkg tartej bułki
  • 2 łyżki sproszkowanego cynamonu
  • śmietana

Makaron zapiekany z jabłkami - PRZYGOTOWANIE:

Makaron fabryczny lub domowy ugotować w osolonej wodzie. Gdy miękki, odcedzić, przelać zimną wodą, doskonale osaczyć. Jabłka umyć, osuszyć, obrać, pokrajać w cząsteczki, wymieszać z cukrem (5 dkg) i sproszkowanym cynamonem. Jaja umyć, od¬dzielić białka. Żółtka ubić z cukrem. Białka ubić na pianę. Ubite żółtka wymieszać z makaronem i jabłkami, dodać ubitą pianę. Gotową mieszaninę wyłożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem i posypanego tartą bułką. Wyrównać powierzchnię, posypać tartą bułką i polać stopionym masłem. Wstawić do na¬grzanego piekarnika. Zarumienić. Podawać na gorąco z dodatkiem ubitej łub płynnej śmietanki i cukru pudru z wanilią.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Makaron zapiekany z jabłkami (strona 1 z 1)  
benenati

benenati
offline

2010-11-03 14:03
Będę dziś robić na kolację więc jak nie zapomnę dam znać jak wyszedł....
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Makarony
Jesienny makaron z dynią Muszelki z sosem mięsno warzywnym Świderki z pieczarkami i kabanosem
Makaron z dynią i pieczarkami Makaron z kurczakiem w sosie dyniowym Makaron tagliatelle  z dynią i warzywami
Łazanki z karkówką Makaron z dynią i szpinakiem Makaron z pieczarkami i pomidorami
Noodle z sosem o smaku curry Spaghetti z pulpetami w sosie pomidorowym Zub3r'a Spaghetti z dynią i pesto

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane