pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Makaron ze smażoną dziczyzną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

smażona dziczyzna, boczek oraz cebula podana z ugotowanym makaronem

Makaron ze smażoną dziczyzną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron ze smażoną dziczyzną

 

  • makaron kokardki 200g
  • dziczyzna 30 dag
  • kiełbasa z dzika 15 dag
  • boczek wieprzowy wędzony 6 plastrów
  • cebula 3
  • papryka ostra 2 łyżeczki
  • pieprz ziołowy 1 łyżka
  • przyprawa do steku do smaku
  • smalec do smażenia 4 łyżki
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Makaron ze smażoną dziczyzną
Boczek wieprzowy kroimy w kostkę. Wrzucamy na natłuszczoną patelnię i smażymy. Gdy zacznie się rumienić dodajemy pokrojoną w kostkę karkówkę z dzika. Wspólnie smażymy kilka minut. Usmażone mięso przekładamy do miseczki. Cebule kroimy w dość dużą kostkę. Połowę porcji wrzucamy na rozgrzane 2 łyżki smalcu. Smażymy z dodatkiem soli. Gdy zacznie się rumienić posypujemy ostrą papryką. Chwilę podgrzewamy i zdejmujemy z ognia, aby papryka się nie przypaliła. Cebulę dodaję do mięsa. W międzyczasie makaron wrzucam do osolonego wrzątku i gotuję zgodnie z opisem na opakowaniu. Ugotowany przekładam do miski z mięsem i ostrą cebulą i obficie posypuję przyprawą do steku. Na patelni rozgrzewam ostatnie 2 łyżki smalcu. Wrzucam pozostałą cebulę. Smażę podobnie jak poprzednio, tylko tym razem pod końcem przyprawiam ją obficie pieprzem ziołowym. Dodaję do pozostałych składników. Kiełbaski z dzika kroję w ćwierć plasterki. Wrzucam do makaronu. Wszystkie składniki mieszam. Podaję polane keczupem. Smacznego.
Makaron ze smażoną dziczyzną
Do posmażanego boczku dodajemy kawałki dziczyzny
Makaron ze smażoną dziczyzną
Następnie smażymy cebulę raz z papryką raz z pieprzem
Makaron ze smażoną dziczyzną
Makaron gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie
Makaron ze smażoną dziczyzną
Przygotowane składniki łączymy w misce i mieszamy ze sobą