Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Makaron ze szparagami i szynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny obiad do zrobienia w pół godziny. Szkoda tylko, że sezon na szparagi jest taki krótki, bo można by było jeść to częściej.

Makaron ze szparagami i szynką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Makaron ze szparagami i szynką

 

  • 1 szalotka
  • pęczek zielonych, cienkich szparagów
  • 100g szynki parmeńskiej
  • łyżka oleju
  • sól i pieprz
  • 500g makaronu kokardki
  • parmezan

 

Sposób przygotowania:

Makaron ze szparagami i szynką
Szalotkę obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy na odrobinie oleju. Jak cebula się zeszkli to dorzucamy szynkę pokrojoną w paseczki i obrane, pokrojone na kawałki szparagi. Całość mieszamy i smażymy przez ok 10 minut na niedużym ogniu. Dorzucamy ugotowany, odcedzony makaron, mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i podajemy posypane startym parmezanem.
Makaron ze szparagami i szynką
Zaczynamy od podsmażenia cebulki szynki i szparagów
Makaron ze szparagami i szynką
Dodajemy ugotowany makaron i całość dokładnie mieszamy